Het grondbestandeel voor zonnepanelen is silicium, dit word gewonnen uit zand.
Van zand tot silicium
De eerste stap in het productie proces is dus uit zand een zo zuiver mogelijk (99,99%) silicium te winnen met behulp van waterstof is dit een heel energiezuinig proces.
Van silicium tot wafers
De volgende stap is afhankelijk van het soort zonnecellen die er gemaakt moeten worden.
Voor poly (blauwe) zonnecellen gaan de brokken silicium 20 uur lang op 1400 graden in de oven daarna word het op maat gemaakt. Ook wel wafers genoemd, dunne plakjes silicium.
Voor mono (zwarte) zonnecellen word het silicium vloeibaar gemaakt. Hier word een cilinder uit getrokken. Zodat de moleculen allemaal dezelfde richting op gaan staan. Verder is het proces hetzelfde als bij poly wafers.
Van wafers tot zonnecellen
Om energie op te kunnen wekken moeten de wafers chemisch behandeld worden.
De ene kant moet positief geladen worden en de andere kant negatief zodat er stroom gaat lopen als de zon erop gaat schijnen.
Verder krijgen de wafers een antireflecterende coating en worden op 4 verschillende kleuren blauw geselecteerd.
De zonnecel kan nu energie opwekken. Om deze stroom af te kunnen geven worden hele kleine zilverpasta lijntjes op de voorkant aangebracht dit komt uit bij dikkere lijnen en word zo bij elkaar gebracht per zonnecel.
Van zonnecellen naar zonnepaneel.
Hier word op een glasplaat speciale lijmfolie gelegd daarbovenop de zonnecellen aan elkaar gesoldeerd vervolgens weer folie en daarna de backsheet of voor glas-glas panelen nogmaals glas. Dit gaat in de oven op 150 graden. Vervolgens word achterop de panelen een stroomkastje gemaakt waar alle stroom van het paneel samenkomt. En als laatste het frame van het zonnepaneel.
Tijdens het productieproces word er voortdurend getest door machines, robots en mensen.